Neuvostoliiton kulttuuri

Neuvostoliiton kulttuuri muodostui eri neuvostotasavaltojen kulttuureista. Musiikissa suuntauduttiin etenkin kansanmusiikin suuntaan. Kirjallisuus ja teatteri olivat Neuvostoliitossa suosittuja. Neuvostoliittolainen musiikki menestyi myös maan rajojen ulkopuolella, eikä pelkästään sosialistisissa maissa, vaan myös lännessä. Myös neuvostoliittolainen elokuva menestyi sekä idässä että länsimaissa.

Venäjän vallankumouksen jälkeisen neuvostoavantgarden aika päättyi viimeistään 1930-luvun alussa. Tällöin sosialistisesta realismista tuli ainoa virallisesti hyväksytty taiteen suuntaus, jota sovellettiin kaikkiin taiteisiin. Josif Stalinin kuoleman jälkeen kulttuurielämä koki lyhyen vapaamman jakson, kunnes Nikita Hruštšovin valtakauden lopulla se alkoi taas jähmettyä.

Neuvostoliiton tunnetuimpia säveltäjiä olivat Dmitri Šostakovitš ja Sergei Prokofjev. Kirjailija Mihail Šolohov ja hänen romaaninsa Hiljaa virtaa Don (1928–1940) sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Kansainvälisesti menestyksekkäin elokuvantekijä oli Andrei Tarkovski.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search